Vitamíny rozpustné vo vode a v tukoch, aký je rozdiel?

Vitamíny sú živiny, ktoré telo potrebuje na optimálne fungovanie. Telo potrebuje najmenej šesť vitamínov, a to A, B, C, D, E a K. Každý z nich je rozdelený do dvoch rôznych skupín: vitamíny rozpustné vo vode a vitamíny rozpustné v tukoch.

Vitamín B a vitamín C sú vitamíny rozpustné vo vode. Medzitým sú vitamín A, vitamín D, vitamín E a vitamín K zahrnuté do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Všetky musia byť konzumované v správnom množstve. Takže, aký je rozdiel?

Aký je rozdiel medzi vitamínmi rozpustnými vo vode a vitamínmi rozpustnými v tukoch?

Z hľadiska rozpúšťadla

Už podľa názvu možno viete, že rozpúšťadlá týchto dvoch skupín vitamínov sú odlišné. Prečo sa však vitamíny musia v tele rozpúšťať?

Bez rozpustenia rôzne druhy vitamínov, ktoré vstupujú, nemôže telo využiť tak, ako by malo. Rôzne typy rozpúšťadiel spracujú vitamíny rôznymi spôsobmi, takže môžete pocítiť výhody vitamínov.

Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) sú vitamíny, ktoré sú spracované s tukom. Keď sa tieto vitamíny spracujú v tráviacom systéme, prejdú lymfatickým systémom (systémom, ktorý hrá úlohu v imunite organizmu).

Potom sú vitamíny rozpustné v tukoch cirkulované v krvnom obehu. Ak v tele nie je dostatok tuku, naruší sa vstrebávanie vitamínov A, D, E a K.

Medzitým vitamíny rozpustné vo vode sú vitamíny, ktoré sú spracované vodou. Tento druh vitamínu sa spracováva ľahšie. Telo okamžite absorbuje vitamíny B a C do krvného obehu. Okrem toho okamžite voľne cirkulujú v krvnom obehu.

Ako skladovať

Po vstrebaní v tele sa vitamíny A, D, E a K uložia v tukových bunkách a pečeni. Tento vitamín môže byť dlho skladovaný ako zásoba pre telo, ktorá bude použitá v prípade potreby neskôr.

Na druhej strane vitamíny rozpustné vo vode si telo nedokáže uložiť. Pretože nie sú schopné ukladať svoje zásoby, je pravdepodobnejšie, že dôjde k nedostatku vitamínov rozpustných vo vode. Aby sa tomu zabránilo, tento typ vitamínu musí byť konzumovaný každý deň prostredníctvom príjmu potravy alebo vitamínových doplnkov.

Ako ho odstrániť z tela

Z tela sa vylučuje veľmi málo vitamínov rozpustných v tukoch. Tento typ vitamínu sa ukladá v tuku a pečeni ako rezerva a využije sa len v prípade potreby.

Na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode, ktoré voľne cirkulujú v krvnom obehu, sa ľahšie odstraňujú. Tento vitamín telo vylučuje filtráciou v obličkách. Obličky odvádzajú prebytočné vitamínové zvyšky močom.

Toxické vlastnosti

Vitamíny rozpustné v tukoch sa v tele ukladajú na dlhú dobu. Ak konzumujete príliš veľa, hladiny sa môžu hromadiť a poškodiť telo. Stav prebytočných vitamínov, ktoré vznikajú, môže spôsobiť toxické alebo toxické účinky.

Nadbytok vitamínu A môže napríklad spôsobiť rôzne poruchy v tele. Počnúc bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou, bolesťou žalúdka, podráždením a poruchami videnia, sucho v ústach, bolesť a/alebo slabosť kostí až po anorexiu.

Na druhej strane je zriedkavé, že prebytok vitamínov rozpustných vo vode skončí v nebezpečenstve. Prípadné prebytočné vitamíny rozpustné vo vode sa totiž vylučujú močom a potom. Telo má tiež tendenciu neakumulovať veľké množstvo vitamínov rozpustných vo vode.