Aké ryby môžu konzumovať pacienti s cholesterolom? Tu je 5 možností!

Rovnako ako krvný tlak, aj hladina cholesterolu môže stúpnuť viac, ako je potrebné. Vysoká hladina cholesterolu nie je zdraviu prospešná. Ľudia s vysokou hladinou cholesterolu musia okrem užívania liekov dbať aj na výber potravín, jedným z nich je výber druhu rýb. Aké druhy rýb teda môžu a sú bezpečné pre ľudí s cholesterolom?

Zoznam rýb, ktoré môžu jesť ľudia s cholesterolom

Na trhu je množstvo druhov rýb, no nie všetky sú vhodné pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu. Ryby konzervované s pridanou soľou, ako sú solené ryby alebo ančovičky, nie sú vhodné na konzumáciu pre ľudí s cholesterolom.

Tento druh rýb síce nezvýši hladinu cholesterolu v tele, no jeho vysoký obsah soli môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Je to preto, že soľ môže zvýšiť krvný tlak, čo nakoniec spustí hypertenziu.

Samotný vysoký cholesterol zvyšuje riziko srdcových ochorení, najmä ak máte hypertenziu. Oboje môže zvýšiť riziko srdcových chorôb.

Ale nebojte sa, pretože existuje veľa druhov rýb, ktoré môžu stále jesť ľudia s vysokým cholesterolom kvôli ich nutričnému obsahu, ktorý je pre telo zdravý. Citujúc stránku Mayo Clinic, tučné ryby majú vysoké hladiny omega 3 mastných kyselín, ktoré môžu znižovať triglyceridy (tuky v krvi) a krvný tlak.

Pravidelná konzumácia týchto potravín môže znížiť riziko náhlej smrti u ľudí, ktorí prekonali srdcový infarkt. Obsah omega 3 mastných kyselín neznižuje hladinu cholesterolu, ale výhody môžu udržiavať zdravie srdca pre ľudí s vysokým cholesterolom.

Aby ste si nevybrali zle, tu sú druhy rýb, ktoré môžu konzumovať ľudia trpiaci cholesterolom.

1. Tuniak

Tuniak obsahuje vitamín A, komplex vitamínov B, vitamín C, vitamín D a vitamín E. Okrem toho je táto ryba bohatá aj na vápnik, železo, cholín a folát.

Všetky tieto živiny sú potrebné pre bunky tela, jedným z nich je vitamín A, ktorý môže udržiavať zdravie vašich očí. Obsah omega 3 v tejto rybe dosahuje 1,11 gramu na 100 gramov, čo je veľmi prospešné pre zdravie srdca.

2. Tilapia

Tilapiu môžu jesť ľudia s vysokým cholesterolom, ktorých typ tuniaka nudí. Nutričný obsah nie je o nič menej kompletný s prítomnosťou komplexu vitamínov B, vitamínu C, vitamínu D, vitamínu E a vitamínu K.

Okrem toho je tilapia tiež bohatá na vápnik, fosfor, draslík, selén a horčík. Na 100 gramov obsahuje 0,20 gramu omega 3 mastných kyselín.

3. Losos

Tento druh rýb je pomerne obľúbený pre obsah omega 3 mastných kyselín v ňom, ktoré môžu konzumovať ľudia s vysokou hladinou cholesterolu. V 100 gramoch je 0,93 gramu omega 3 mastných kyselín.

Losos poskytuje vitamín A, komplex vitamínov B, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Okrem toho, že vitamín E je dobrý pre srdce, je užitočný aj pri udržiavaní zdravej kože.

Nutričný obsah lososa je tiež kompletný s minerálmi, ako je zinok, fosfor, draslík a selén, ktoré telo potrebuje aj v malých množstvách.

4. Skupina makrely

Makrela je menej častá ako tilapia. Avšak nebojte sa, nájdete ho v supermarketoch, ktoré poskytujú denné potraviny. Ak to nenájdete, existujú makrely a makrely, ktoré sú stále v rovnakej skupine ako makrela.

Okrem toho, že je táto ryba bohatá na vitamín D, je vybavená aj vitamínom A, vitamínom C a vitamínom K. Nemenej dôležité je, že obsah draslíka, fosforu a selénu v nej vyživuje aj vaše kosti.

5. Sleď

Podobne ako makrela, aj sleď môže byť Indonézanom celkom cudzí. Sleď je bohatý na vitamíny A a D, ako aj na minerály ako meď, fosfor a draslík. Táto ryba obsahuje aj omega 3 mastné kyseliny asi 0,46 gramov na 100 gramov.

Okrem zachovania zdravia očí môže konzumácia rýb pomôcť uspokojiť potreby vitamínu D, ktorý je v obohatenom mlieku a mliečnych výrobkoch dosť obmedzený.

Koľko rýb môžu ľudia s cholesterolom zjesť?

Bez ohľadu na typ môžu ľudia s vysokým cholesterolom jesť toto jedlo, ak je spôsob spracovania správny. Trik, nepodávajte vyprážanú rybu príliš často ako jedálny lístok pre ľudí s cholesterolom. Bolo by lepšie, keby bola ryba dusená alebo uvarená, aby si nevyžadovala ďalší olej na vyprážanie. Aj keď chcete vyprážať, nezabudnite použiť kuchynský olej, ktorý je bezpečný pre cholesterol.

Okrem spôsobu podávania treba zvážiť aj príjem rýb. Ak sa budete neustále nútiť jesť ryby, môžete sa nudiť. Výsledkom je, že sa týmto jedlám budete dokonca vyhýbať, pretože sa nudíte.

Podľa American Heart Association sa odporúča zjesť aspoň 2 porcie celých rýb týždenne.