3 výhody jedenia húsenice sága pre zdravie tela

Jesť ságo musí byť normálne, čo potom jesť húsenice sága? Húsenica sága je typickým jedlom obyvateľov východnej Indonézie. Hoci väčšina ľudí je z tohto jedla znechutená, húsenica sága je považovaná za potravinu bohatú na živiny, viete. Aké sú výhody jedenia ságových húseníc? Dozvieme sa viac o výžive a výhodách nasledujúcich húseníc sága.

Rôzne potraviny z húseníc sága

Keď ságo alebo palma začne hniť, ságo chrobáky nakladú vajíčka okolo kmeňa stromu. Po vyliahnutí vajíčok sa objavia tučné biele húsenice, známe ako ságové húsenice. Táto húsenica má latinský názov Rhynchophorus ferrugineus alebo tiež známy ako nosatec červený palmový.

Zdroj: Insect Pests

Potom, čo sa z vajíčok chrobákov vyliahnu húsenice, ľudia zo Severnej Sumatry, Východného Kalimantanu, Južného Sulawesi a Papuy vezmú húsenice na spracovanie ako potravu. Niekedy ho jedia surový, slúžia ako príloha k slanej ryži alebo robia húsenice sága.

V skutočnosti sa tieto húsenice často vyrábajú aj na občerstvenie pre deti. Napríklad skotel, omeleta, toasty, plnené tofu, batátové guľky, krokety, banánová torta, lemper, ale aj palacinky.

Výhody konzumácie húseníc sága pre zdravie tela

Podľa výskumu, ktorý uskutočnila Nirmala IR, MSc a kolegovia, húsenice sága obsahujú bielkoviny, sacharidy, omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny, ako aj aminokyseliny.

Hoci sa neuskutočnil žiadny hĺbkový výskum o výhodách húsenice sága, na základe jej výživy existuje niekoľko výhod, ktoré môžete získať, ako napríklad:

1. Budujte svaly

Húsenice sága majú vysoký obsah bielkovín. Proteín je dôležitou zložkou, ktorá hrá úlohu pri budovaní a oprave telesných buniek a tkanív, ako sú kosti, svaly a koža.

Okrem toho proteín tiež pomáha procesu tvorby enzýmov, hormónov a iných chemických zlúčenín. Telo prirodzene neprodukuje bielkoviny. Potrebujete teda príjem bielkovín z potravy, napríklad z tejto húsenice sága.

2. Predchádzajte rôznym chorobám

Húsenice sága tiež obsahujú rôzne dobré mastné kyseliny, ako je kyselina olejová, omega 3, omega 6 a omega 9.

Predpokladá sa, že obsah mastných kyselín znižuje zápal v tele, čím znižuje riziko Alzheimerovej choroby, depresie, astmy a reumatizmu.

Mastné kyseliny sú tiež široko používané ako doplnky na zníženie vysokých hladín triglyceridov, ktoré spôsobujú srdcové choroby.

3. Zlepšiť náladu a športový výkon

Húsenice sága obsahujú rôzne typy aminokyselín, ako je izoleucín, leucín, histidín a fenylalanín. Tieto aminokyseliny pomáhajú produkovať serotonín, chemickú látku v mozgu, ktorá môže zlepšiť vašu náladu a spánkový cyklus.

Okrem toho tieto mastné kyseliny môžu tiež rýchlejšie obnoviť poškodené svaly a znížiť bolestivosť svalov po cvičení.