Užívanie vitamínov ráno alebo večer: čo je lepšie?

Zmätený, kedy užívať vitamíny? Niektorí hovoria, že užívanie vitamínov by sa malo vykonávať ráno, aby ste boli nabití energiou na aktivity. No nájdu sa aj takí, ktorí tvrdia, že vitamíny si treba dať na noc, aby ste sa ráno cítili svieži a fit. Ktorá je podľa vás správna, užívať vitamíny ráno alebo večer? Predtým, než sa stanete len ‚odborníkom na hádanie‘, sa v tomto článku dozviete, kedy je ten správny čas na užívanie vitamínov.

Vitamíny užívajte ráno alebo večer v závislosti od druhu vitamínu

Vitamíny užívajte ráno alebo večer, vlastne v závislosti od druhu vitamínu. Ak užívate multivitamín, čo je jeden vitamín, ktorý obsahuje veľa vitamínov, najlepší čas na jeho užívanie je ráno po raňajkách alebo obede.

Prečo je dobré užívať multivitamíny ráno? Pretože vitamíny sú syntetické látky, ktoré telo najlepšie absorbuje, keď sa konzumujú s inými potravinami. Užívanie multivitamínu ráno umožňuje, aby sa táto látka správne vstrebala do vášho tela spolu s jedlom, ktoré jete.

Vitamíny rozpustné v tukoch sa zvyčajne musia konzumovať s niekoľkými druhmi potravinových zdrojov tuku, ako sú orechy, aby sa mohli absorbovať do tela. Príkladmi vitamínov rozpustných v tukoch sú vitamíny A, D, E a K. Tieto druhy vitamínov je najlepšie konzumovať ráno.

Vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny C a B, sú však potrebné každý deň. Kedy je ten správny čas si ho vziať? Vitamíny C a B, nie je potrebné užívať s jedlom, tieto vitamíny sa dobre vstrebú do tela ráno, popoludní alebo večer.

Užívajte vitamíny podľa svojho stavu

Niektorým ľuďom môže byť spánok narušený užívaním multivitamínu pred spaním, čo spôsobuje, že sa v noci častejšie budia a strácajú spánok.

Štúdia publikovaná v Sleep Medicine v decembri 2007 zistila, že existuje súvislosť medzi užívaním multivitamínov a kvalitou spánku, ale to nedokazuje, že vitamín spôsobuje problémy so spánkom. Ak máte pocit, že užívanie vitamínov v noci narúša váš spánok, možno bude najlepšie, ak si ich vezmete ráno.

Vitamíny môžu reagovať s jedlom a liekmi

Niektoré vitamíny môžu interagovať so zlúčeninami v potravinách alebo s liekmi, čo môže potenciálne interferovať s ich absorpciou. Napríklad vitamíny obsahujúce železo by ste nemali užívať súčasne s vápnikom. A najlepšie je vyhýbať sa konzumácii potravín s vysokým obsahom vlákniny alebo pitiu kávy či čaju, keď užívate multivitamínový doplnok alebo doplnok železa.

Pred užívaním vitamínov je dobré poradiť sa s lekárom, či vitamíny potrebujete alebo nie. Pretože ten, kto potrebuje vitamínové doplnky, má zvyčajne nevyvážený výživový príjem a chýbajú mu niektoré vitamíny v tele.

Pýtajte sa tiež, aká je reakcia na vitamíny a lieky, ktoré užívate, najmä ak užívate lieky alebo liečbu, aby ste zistili, či sú reakcie na vaše vitamíny a lieky nebezpečné alebo nie.

Nemali by ste zabúdať ani na to, že väčšina jedál, ktoré jete každý deň, je obohatená o vitamíny. Dostatok dennej potreby vitamínov môžete získať splnením potrieb vyváženej výživy.