Spoznajte vitamín B3 vrátane jeho funkcií a zdrojov

Vrátane vitamínov rozpustných vo vode, vitamínu B3 alias niacínu ( niacín ) ponúka telu množstvo výhod. Tento vitamín B komplex nielen premieňa potraviny na energiu, ale je tiež bohatý na vlastnosti. Viac o vitamíne B3 sa dozviete nižšie.

Čo je vitamín B3?

Vitamín B3 je typ vitamínu B komplexu, ktorý nájdete v niektorých potravinách. Okrem toho je tento vitamín zvyčajne obsiahnutý v niektorých potravinách a môžete ho užívať ako doplnok.

Dva najbežnejšie typy niacínu sú kyselina nikotínová a nikotínamid. Ak konzumujete príliš veľa niacínu, telo ho vylúči močom, pretože tento vitamín je rozpustný vo vode.

Rovnako ako iné typy vitamínov B, aj niacín funguje ako koenzým spolu s viac ako 400 ďalšími enzýmami. Tak funguje funkcia vitamínu B3, teda premena potravy na energiu.

Denná potreba vitamínu B3

Každý potrebuje vitamín B3. Nadmerná konzumácia vitamínov však môže mať určite negatívny vplyv na zdravie. Preto musíte vopred vedieť, koľko niacínu je potrebné na správne fungovanie tela.

Nasleduje denná potreba niacínu u dospelých podľa Ministerstva zdravotníctva Indonézskej republiky.

  • Muži (18 až 60 rokov): 16 mg
  • Ženy (18 až 60 rokov): 14 mg

Ak máte pochybnosti, opýtajte sa svojho lekára alebo odborníka na výživu ohľadom vašej dennej potreby vitamínov podľa vášho stavu. Týmto spôsobom môžete správne upraviť svoj jedálniček tak, aby vyhovoval dostatku niacínu.

Funkcie vitamínu B3

Keď už viete, koľko niacínu denne potrebujete, nezabudnite zistiť, čo to robí. Funkcia vitamínu B3 sa v skutočnosti príliš nelíši od výhod iných vitamínov B komplexu.

Tu sú niektoré z výhod niacínu, ktoré si určite nenechajte ujsť.

1. Pomáha kontrolovať cholesterol

Jednou z funkcií vitamínu B3 je pomáhať kontrolovať cholesterol. Vedci sa domnievajú, že niacín môže zvýšiť dobrý cholesterol (HDL) a znížiť zlý cholesterol (LDL).

Pred užívaním niacínových doplnkov sa však musíte poradiť s lekárom, najmä pri užívaní liekov na vysoký cholesterol.

2. Znížte riziko cukrovky

Vďaka vlastnostiam vitamínu B3, ktorý pomáha zvyšovať dobrý cholesterol (HDL), sa znižuje aj riziko cukrovky. Dôvodom je, že tento vitamín pomáha vyrovnávať hladinu cholesterolu, čo môže byť príčinou cukrovky.

Aj tak je údajne tento vitamín schopný zvýšiť hladinu cukru (glukózy) v krvi. Odborníci však dospeli k záveru, že tento typ vitamínu je stále bezpečný pre ľudí s cukrovkou.

15 možností jedál a nápojov pre cukrovku, plus menu!

3. Zlepšite funkciu mozgu

V skutočnosti ľudský mozog vyžaduje vitamín B3 ako súčasť koenzýmov NAD a NADP. Obe sú potrebné na získanie energie, aby funkcia mozgu fungovala správne.

Nielen to, niacín tiež preukázateľne pomáha pri liečbe schizofrénie. Dokazuje to výskum publikovaný v Šanghajské archívy psychiatrie .

Výskumníci v tejto štúdii odhalili, že tento vitamín môže pomôcť opraviť poškodené mozgové bunky. Preto je niacín potrebný, aby sa zabránilo poškodeniu mozgu.

4. Spomaliť proces starnutia

Ak chcete zostať mladý, snažte sa uspokojiť svoje denné potreby niacínu. Dôvodom je, že sa predpokladá, že vitamín B3 spomaľuje proces starnutia. Ako by to mohlo byť?

Keď telo dostane niacín, tento vitamín sa premení na dve rôzne formy, a to nikotínamid adenín dinukleotid (NAD) a nikotínamid dinukleotid fosfát (NADP).

Obe formy niacínu sú schopné byť silnými antioxidantmi, ktoré môžu chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi. Okrem toho táto forma vitamínu tiež produkuje energiu, ktorej pomáhajú sirtuíny.

Sirtuíny majú schopnosť spomaľovať množstvo génov v tele, ktoré prispievajú k procesu starnutia.

Rôzne druhy vitamínov pre zdravú, žiarivú a mladistvú pleť

5. Udržujte zdravie pokožky

Okrem spomalenia procesu starnutia je ďalšou výhodou tohto vitamínu, ktorý by ste si nemali nechať ujsť, je udržiavanie zdravej pokožky.

Podľa výskumu z Fotochemické a fotobiologické vedy niacín pomáha chrániť kožné bunky pred poškodením UV žiarením. Ukazuje sa, že to môžete získať buď konzumáciou doplnkov alebo aplikovanou ako pleťová voda.

Niet divu, že často nájdete nejaké produkty starostlivosti o pleť, ktoré obsahujú niacín vzhľadom na výhody, ktoré poskytuje.

Zdroj vitamínu B3

Dobrou správou je, že niacín nájdete v množstve potravín. Okrem toho existujú niektoré potraviny, ktoré sú obohatené o niacín.

Niektoré druhy potravín, ktoré sú zdrojom tohto vitamínu, zahŕňajú:

  • živočíšne bielkoviny, ako je kuracie, hovädzie a ryby,
  • orechy, strukoviny a semená, ako aj
  • chleby a cereálie obohatené niacínom.

Vedľajšie účinky niacínu

Typ komplexu vitamínu B, ktorý je v tomto jedle, je celkom bezpečný. Avšak niacínové doplnky obsahujúce viac ako 30 mg kyseliny nikotínovej môžu spôsobiť kožné problémy, ako sú vyrážky a svrbenie kože.

Najmä ak užívate kyselinu nikotínovú ako liek v dávkach 1 000 mg alebo viac za jeden deň, môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky, ako napríklad:

  • bolesť hlavy,
  • nízky krvný tlak,
  • únava,
  • vysoká hladina cukru v krvi,
  • nevoľnosť alebo vracanie,
  • bolesť žalúdka, až
  • videnie sa zdá byť rozmazané.

Vitamín B3 je pre telo veľmi dôležitý. Vždy sa však poraďte so svojím lekárom o dennej potrebe vitamínov, ktoré sú povolené. To platí najmä pre ľudí, ktorí majú určité zdravotné ťažkosti alebo užívajú lieky.