3 typy straty sluchu, ktoré sa môžu stať každému

Je prirodzené, že sluchová schopnosť s vekom klesá. Ak však od malička nevenujete veľkú pozornosť zdraviu uší, nie je vylúčené, že v mladosti zažijete stratu sluchu. Dôvodom je, že existuje niekoľko druhov porúch sluchu, ktoré môžu postihnúť kohokoľvek, nielen starších ľudí.

Hoci lieky alebo operácia môžu takmer vyriešiť problémy so sluchom. Ak je problém so sluchom trvalý, jediným riešením je použiť načúvací prístroj. Aby sme tomu predišli, naučte sa viac o nasledujúcich typoch straty sluchu.

Typy straty sluchu, ktoré nemusia byť známe

Existujú tri typy straty sluchu, ktoré sú rozdelené podľa príčiny, vrátane:

1. Prevodová strata sluchu

K strate sluchu zvyčajne dochádza, keď zvukové vibrácie nemôžu preniknúť do vnútorného ucha. Tento stav môže byť spôsobený poruchou kostičiek (stĺpce, malleus a incus) alebo iných častí ucha, ktoré blokujú tok zvuku dosahujúci kochleu. Príčinou tejto vodivej hluchoty môže byť aj problém ušného bubienka, ktorý nedokáže správne rozvibrovať zvukové vlny.

Medzi ďalšie príčiny tohto typu vodivej straty sluchu patria:

  • Nahromadený ušný maz. Vaše uši produkujú vosk, ktorý vonia a svrbí vás uši, keď máte dosť. Vyčistite ušný maz pomocou vatové tyčinky, často zatláča nečistoty hlbšie, čo umožňuje, aby sa špina hromadila a zhlukovala, aby blokovala prichádzajúci zvuk.
  • Plavecké ucho. Voda, ktorá sa dostane do ucha, zvlhčuje ucho a spôsobuje infekciu. Tento stav je známy aj ako otitis externa. Infekcia spôsobí, že opuch poškodí váš sluch.
  • Uši upchaté. Kúsky vaty z vatových tyčiniek sa môžu odlepiť a zostať v uchu. Tento stav môže upchať ucho, takže prichádzajúci zvuk bude menej počuteľný.
  • Prítomnosť tekutiny v strednom uchu. Chrípka, alergie, ušné infekcie alebo choroby dýchacích ciest môžu spôsobiť nahromadenie tekutiny a narušiť prácu Eustachovej trubice, ktorá sa musí otvárať a zatvárať.
  • Zakázané. Vonkajší zvukovod, ktorý nie je dokonalý pri narodení, môže spôsobiť poškodenie sluchu. Tento stav sa nazýva atrézia a možno ho liečiť rekonštrukčnou chirurgiou uší.
  • Otoskleróza. Rast abnormálneho tvaru kosti v strednom uchu môže spôsobiť, že ucho nebude reagovať a nebude vibrovať. Výsledkom je, že zvuk nepočujete správne.
  • Cholesteatóm. Rast benígneho nádoru v strednom uchu v dôsledku opakovaných infekcií uší. Ak existuje viac ako jeden nádor, tento stav môže poškodiť ucho a spôsobiť stratu sluchu.

2. Senzorická porucha sluchu

Strata sluchu je najčastejšia. Ak máte tento stav, váš hlas môže byť ťažko počuteľný a nejasný. Tento problém s uchom sa vyskytuje vo vnútornom uchu, kochleárnom nerve alebo poruchách mihalníc (drobné chĺpky vo vnútri ucha).

Tento typ senzorineurálnej straty sluchu je zvyčajne spôsobený rôznymi vecami a určitými zdravotnými problémami, ako sú:

  • starnutie. Čím je ucho staršie, schopnosť počuť sa znižuje. Tento stav je známy aj ako presbyakúzia.
  • Akustická trauma. Tento stav sa vyskytuje v dôsledku dlhodobého vystavenia hlasitým zvukom. Hlučné prostredie s hlasnou hudbou, hlukom motora alebo inými hlasnými zvukmi môže zvýšiť riziko poškodenia uší.
  • Autoimunitné ochorenie, ktoré napáda vnútorné ucho. Poruchy imunitného systému môžu ovplyvniť zdravie uší. Tento stav môže zhoršiť zdravie ucha, takže v uchu začne zvoniť alebo je plechové.

  • Meniérova choroba. Tento chronický stav spôsobuje stratu sluchu, ako sú príznaky vertigo a tinitus.
  • Náhle zmeny tlaku vzduchu. Aktivity ako potápanie, nastupovanie do lietadla alebo parašutizmus môžu zvýšiť riziko poškodenia nervu vnútorného ucha. Pri pristátí alebo návrate na zem sa tekutina vo vnútornom uchu môže posunúť, vytiecť a prasknúť.
  • Akustická neuróma. Tieto nerakovinové nádory môžu ovplyvniť nervy, ktoré vysielajú zvukové signály do vnútorného ucha a mozgu. Poškodenie sluchu je skorým príznakom tohto stavu.

3. Kombinovaná strata sluchu

Kombinovaná porucha sluchu je kombináciou prevodovej a senzorineurálnej straty sluchu. Ľudia s týmto stavom zvyčajne najprv pociťujú senzorineurálnu stratu sluchu. V priebehu času bez liečby sa strata sluchu zhoršuje a vedie k poruchám vedenia.