Spúšťa vitamín C skutočne žalúdočnú kyselinu?

Vitamín C má iný názov kyselina askorbová, takže sa možno pýtate, či môže zvýšiť vašu žalúdočnú kyselinu, ktorá je tiež kyslá alebo nie. Je však pravda, že vitamín C môže priamo spôsobiť zvýšenie žalúdočnej kyseliny?

Čo je vitamín C?

Vitamín C je jedným z druhov vitamínov, ktoré ľudské telo potrebuje. Telo si vitamín C nedokáže vyrobiť samo, preto ho musíte získavať zvonku, napríklad z jedla, nápojov alebo doplnkov.

Vitamín C potrebujete na rast a opravu tkanív v tele. Okrem toho je vitamín C tiež antioxidant, ktorý dokáže chrániť telo pred poškodením buniek voľnými radikálmi.

Zvyšuje vitamín C žalúdočnú kyselinu?

Ľuďom, ktorí nemajú problémy so žalúdočnou kyselinou, nemusí užívanie tohto typu vitamínu vo veľkom množstve spôsobiť výrazné problémy. Telo už má svoj vlastný systém na reguláciu kyslej rovnováhy.

To je iné pre ľudí s citlivými žalúdočnými orgánmi alebo s problémami so žalúdočnou kyselinou.Obyčajne potraviny, ktoré obsahujú vysoko kyslý vitamín C, ako sú pomaranče a paradajky, sú často spojené s kyslým refluxom.

To je tiež v súlade s odporúčaním American College of Gastroenterology, že ľudia s kyslým refluxom (GERD) by sa mali vyhýbať niektorým potravinám, ktoré zhoršujú ich symptómy.

Zdroje vitamínu C, ktorým sa treba vyhnúť pri problémoch so žalúdočnou kyselinou

Treba podčiarknuť, že nie všetky kyslé potraviny a potraviny s týmto obsahom vitamínov priamo spôsobujú stúpanie žalúdočnej kyseliny.

Tí z vás, ktorí majú žalúdočné problémy, neznamenajú, že sa musíte vyhýbať všetkému ovociu a zelenine, ktoré obsahujú vitamín C.

Ak máte pocit, že po konzumácii tohto zdroja vitamínov stúpa žalúdočná kyselina, možno by ste sa mu mali naozaj vyhnúť. Zvyčajne by ste sa mali vyhnúť zdrojom potravín s najkyslejšou chuťou, ako sú pomaranče, citróny, limetky a paradajky.

Medzi ovocné a zeleninové zdroje vitamínu C s nízkym obsahom kyselín, ktoré môžete stále konzumovať, patria vodný melón, melón, papája, mango, banán, avokádo, paprika, brokolica, kel a karfiol.

Nie je teda dôvod, aby tí z vás, ktorí majú problémy so žalúdkom, nedokázali pokryť svoju dennú potrebu vitamínu C. Mnohé potraviny, ktoré obsahujú vitamín C, majú nízky obsah kyselín.

Tí z vás, ktorí majú problémy so žalúdkom, by sa mali vyhýbať aj vysokým dávkam doplnkov vitamínu C ako je vitamín C 1000 mg. Veľké dávky vitamínu C môžu spôsobiť prekyslenie žalúdka a spôsobiť príznaky ako pálenie záhy (pálenie záhy) .

Koľko vitamínu C telo potrebuje?

V porovnaní s obsahom vitamínu C v doplnkoch, telo skutočne potrebuje vitamín C len v malých množstvách.

Podľa miery nutričnej primeranosti (RDA) z roku 2013 potrebujú dospelé ženy 75 mg vitamínu C a 90 mg dospelí muži. Porovnajte to s obsahom vitamínu C v doplnkoch, ktoré sú zvyčajne okolo 1000 mg.

V skutočnosti sa prebytočný vitamín C odstráni z tela. Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý telo vylúči, ak je ho nadbytok a nemôže sa v tele ukladať.

Preto je potrebné, aby ste potreby tohto vitamínu C uspokojovali každý deň. Pre tých z vás, ktorí majú problémy so žalúdkom, môžete získať vitamín C z potravinových zdrojov s nízkym obsahom kyselín.