Príčiny bronchitídy a jej rizikové faktory |

Bronchitída je zápal dýchacieho traktu, ktorý prenáša vzduch do a z pľúc. Bronchitída môže byť akútna alebo chronická, čo môže byť spôsobené niekoľkými vecami. Poznanie presnej príčiny vám môže pomôcť pri správnej liečbe bronchitídy a vyhnúť sa komplikáciám bronchitídy. Nižšie nájdete prehľad toho, čo spôsobuje bronchitídu.

Čo spôsobuje bronchitídu?

Ak máte bronchitídu, bunky, ktoré lemujú priedušky, sa infikujú. Infekcia zvyčajne začína v nose alebo hrdle, potom postupuje do priedušiek.

Keď sa telo pokúša bojovať s infekciou, bronchiálne trubice napučiavajú. To je to, čo potom spôsobuje vykašliavanie hlienov, niekedy aj suchý kašeľ.

Opuch vám potom zúži dýchacie cesty. V dôsledku toho je prúdenie vzduchu blokované. Nakoniec sa objavia príznaky bronchitídy, ako je sipot (zvuky pri dýchaní), tlak na hrudníku a dýchavičnosť.

Príčiny bronchitídy možno vysvetliť podľa typu, a to akútne a chronické. Pozrite si nasledujúce vysvetlenie.

Akútna bronchitída

Akútna bronchitída je zápal výstelky priedušiek, ktorý sa vyskytuje v krátkom čase. Príčina tejto bronchitídy sa zvyčajne vyskytuje v dôsledku vírusovej infekcie a môže sa vyliečiť sama.

Akútna bronchitída je zriedkavo spôsobená bakteriálnou infekciou. Vírusy, ktoré bežne spôsobujú akútnu bronchitídu, sú:

  • rinovírus,
  • enterovírusy,
  • Chrípka A a B,
  • parainfluenza,
  • koronavírus,
  • Ľudský metapneumovírus a
  • Respiračný syncyciálny vírus.

Asi 95 % akútnej bronchitídy u zdravých dospelých je vírusového pôvodu. Niektoré prípady bronchitídy však naznačujú, že príčinou môžu byť aj alergie, dráždivé látky a baktérie.

Príslušné podráždenie sa zvyčajne vyskytuje v dôsledku vdýchnutia dymu, znečisteného vzduchu, prachu a iných.

Citované z Americký rodinný lekár , len 1-10% prípadov akútnej bronchitídy je spôsobených baktériami. Aj keď sú zriedkavé, tu sú typy baktérií, ktoré spôsobujú akútnu bronchitídu:

  • Mycoplasma pneumoniae
  • Chlamydophila pneumoniae
  • Bordetella pertussis

Akútna bronchitída je infekčné ochorenie. Preto je vždy, keď začnete kašľať, dôležité zakryť si nos a ústa lakťom alebo vreckovkou, alias nácvik etikety kašľa.

Mali by ste sa tiež vyhnúť dotyku tváre a často si umývať ruky mydlom a tečúcou vodou alebo dezinfekčným prostriedkom na ruky na báze alkoholu.

Je to preto, že vírusy a baktérie, ktoré spôsobujú akútnu bronchitídu, sa môžu šíriť dotykom (napríklad podaním ruky) a kontamináciou vzduchu, ktorý dýchajú iní ľudia.

Chronická bronchitída

Opakom akútnej, chronickej bronchitídy je zápal, ktorý trvá viac ako 3 mesiace v období 2 rokov.

Tento stav sa môže časom vyvinúť. Zápal pokračuje a spôsobuje výskyt hlienu, zapálených buniek a zúžených alebo stuhnutých priechodov.

Sťažuje vám dýchanie. Chronická bronchitída sa často považuje za súčasť vážneho stavu nazývaného chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP).

Existuje mnoho príčin chronickej bronchitídy, ale hlavnou príčinou je pasívne fajčenie, či už aktívne alebo pasívne fajčenie.

Chronickú bronchitídu môže spôsobiť aj podráždenie, ktoré dýchate do dýchacích ciest, ako je smog, priemyselné znečistenie a toxické chemikálie.

Aké sú rizikové faktory bronchitídy?

Nasledujúce faktory môžu zvýšiť riziko vzniku bronchitídy.

1. Fajčenie

Ľudia, ktorí fajčia alebo žijú v blízkosti fajčiarov, majú vyššie riziko vzniku akútnej alebo chronickej bronchitídy.

Fajčenie je najčastejšou príčinou bronchitídy. Zápal priedušiek sa však môže vyskytnúť aj u tých, ktorí nefajčia

Citované z amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb, ženy, ktoré fajčia, môžu byť viac ohrozené rozvojom bronchitídy ako muži, ktorí fajčia.

Tí, ktorí sú starší a sú často vystavení pasívnemu fajčeniu, majú tiež vyššie riziko vzniku bronchitídy.

Časopis vydáva Respiračná medicína uvádza, že až 50 % fajčiarov vykazuje príznaky chronickej bronchitídy. Jeden z piatich z nich má CHOCHP.

U ľudí, ktorí prestanú fajčiť, sa riziko vzniku chronickej bronchitídy a CHOCHP môže v priebehu 10 rokov znížiť na úroveň u nefajčiarov.

2. Konzumácia alkoholu

Okrem fajčenia je ďalším faktorom, ktorý môže spôsobiť bronchitídu, konzumácia alkoholu.

Nadmerné pitie alkoholu môže zvýšiť riziko vzniku bronchitídy a zhoršiť funkciu pľúc vo všeobecnosti.

Zneužívanie alkoholu môže tiež zdvojnásobiť riziko vzniku bronchitídy.

3. Nízky socioekonomický status

Časopis vydávaný americkým ministerstvom zdravotníctva a sociálnych služieb uviedol, že bronchitída a kašeľ, ktoré nezmizli, úzko súvisia s fajčením, konzumáciou alkoholu a zlým sociálno-ekonomickým postavením.

medzitým European Respiratory Journal publikoval aj výskum, ktorý ukazuje vzťah medzi typom práce a úrovňou vzdelania v súvislosti s rizikom vzniku bronchitídy.

Štúdia zistila, že nižšia úroveň vzdelania vytvorila zvýšené riziko vzniku chronickej bronchitídy.

Ukázalo sa tiež, že účinky chudoby na stav výživy u dojčiat a malých detí zvyšujú riziko infekcie a rozvoja pľúcnych ochorení vrátane bronchitídy.

4. Slabý imunitný systém

Slabý imunitný systém môže byť výsledkom iného akútneho ochorenia, ako je prechladnutie alebo chronický stav, ktorý ovplyvňuje váš imunitný systém.

Starší ľudia, dojčatá a malé deti sú vystavení vyššiemu riziku infekcií vrátane bronchitídy.

Americká asociácia pľúc hovorí, že váš imunitný systém dokáže bojovať proti infekcii, ktorá spôsobuje bronchitídu.

Oslabený imunitný systém alebo iné akútne stavy však môžu tomuto prirodzenému procesu brániť.

5. Prostredie so zlou kvalitou ovzdušia

Vystavujete sa väčšiemu riziku vzniku bronchitídy, ak pracujete v prostredí, ktoré môže dráždiť vaše pľúca, ako je spracovanie obilia, textílií alebo iných chemikálií.

Vdychovanie sírovodíka môže ovplyvniť dolné dýchacie cesty spôsobením symptómov od kašľa, dýchavičnosti až po bronchiálne alebo pľúcne krvácanie.

Pri vyšších koncentráciách môžu tieto chemikálie spôsobiť bronchitídu a hromadenie tekutín v pľúcach.

Opísaný výskum vo Fínsku Respiračná medicína uvádza, že chronická bronchitída je u poľnohospodárov trikrát častejšia, aj keď sú menej závislí od fajčenia.

Výskyt chronickej bronchitídy je tiež vyšší u ľudí, ktorí pracujú na farmách so zvieratami ako na farmách s pšenicou.

6. Reflux žalúdočnej kyseliny

Nielen problémy s dýchaním, ale aj bolesti žalúdka v dôsledku refluxu žalúdočnej kyseliny môžu dráždiť hrdlo a zvýšiť riziko vzniku bronchitídy.

Ochorenie GERD môže byť tiež jednou z príčin akútnej bronchitídy, keď sa žalúdočná kyselina dostane do dýchacieho traktu.

Okamžite sa poraďte so sebou, ak máte kašeľ, ktorý sa nezlepšuje dlhšie ako dva týždne a cítite v ústach horkú tekutinu. Tieto príznaky môžu byť znakom toho, že máte GERD.

7. Neočkovať

Vírus chrípky je hlavnou príčinou akútnej bronchitídy. Každoročné očkovanie proti chrípke vám preto pomáha vyhnúť sa vírusu.

Niektoré vakcíny, ktoré vás môžu ochrániť pred zápalom pľúc, môžu tiež pomôcť pri prevencii bronchitídy.

Vakcína proti chrípke a vakcína proti pneumónii sa odporúča najmä pre dospelých nad 65 rokov, deti do 2 rokov, tehotné ženy a osoby s dlhodobou zdravotnou starostlivosťou.