4 zdravotné prínosy pitia mlieka pre starších ľudí •

Zvyk piť mlieko je zatiaľ synonymom pre deti, pretože môže podporovať rast a vývoj. Ako dobrý zdroj výživy potrebujú rodičia alebo starší ľudia vlastne stále piť mlieko. Koľko mlieka by teda mali starší ľudia denne skonzumovať? Pozrite si úplné vysvetlenie nižšie.

Aké dôležité je pitie mlieka pre starších ľudí?

Mlieko je jedným z nápojov, ktoré sú najväčším zdrojom vápnika a vitamínu D. Telo potrebuje tieto dve živiny, aby boli kosti pevnejšie.

Ak vápnik môže zlepšiť zdravie kostí u starších ľudí, vitamín D môže zvýšiť vstrebávanie vápnika do tela. Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť, že kosti budú redšie a náchylnejšie na zlomeniny. V skutočnosti sa proces tvorby nových kostí môže zastaviť aj vtedy, keď telo nemá dostatok vitamínu D.

Okrem toho má mlieko pre rodičov aj ďalšie výhody, ktoré sú dôležité pre udržanie ich zdravia, ako napríklad:

1. Zabráňte osteoporóze

Osteoporóza v podstate nie je súčasťou procesu starnutia. Kosti sa však časom stávajú čoraz krehkejšími. To znamená, že riziko vzniku osteoporózy sa zvyšuje s vekom. To znamená, že starší ľudia majú vyššie riziko výskytu tohto stavu ako mladí ľudia.

Zvyčajne sú ženy náchylnejšie na tento stav, keď vstúpili do menopauzy. Medzitým sú muži náchylnejší na osteoporózu, keď hladina testosterónu v tele klesá. Niet divu, že rodičia stále potrebujú piť mlieko, aby pomohli spomaliť výskyt osteoporózy.

Okrem toho obsah vápnika a vitamínu D v mlieku tiež pomáha kostiam stať sa hustejšími, čím zabraňuje ich krehkosti. V jednom pohári nízkotučného mlieka môžete získať až 306 miligramov (mg) príjmu vápnika, čo môže pomôcť pokryť dennú potrebu vápnika. Preto pitie mlieka pre starších ľudí môže pomôcť udržať zdravie kostí.

2. Udržujte zdravie srdca

Okrem vápnika a vitamínu D, ktoré sú dobré pre zdravie kostí a svalov u starších ľudí, mlieko obsahuje aj draslík, ktorý je dobrý pre srdce. Táto živina má dôležitú úlohu pri udržiavaní normálneho krvného tlaku u starších ľudí.

Dôvodom je, že potraviny alebo nápoje, ktoré sú bohaté na draslík, môžu znížiť účinky sodíka v tele. To znamená, že čím viac draslíka skonzumujete, tým viac sodíka sa z tela vylúči močom. Nielen to, draslík môže tiež pomôcť znížiť tlak na steny krvných ciev.

To je určite veľmi užitočné pri znižovaní krvného tlaku a rizika srdcových chorôb u starších ľudí. Napriek tomu to musia staršie sestry alebo rodinní príslušníci prediskutovať s lekárom, pretože draslík môže zhoršiť stav pacientov s poruchami obličiek.

3. Predchádzajte artróze

Osteoartritída je jedným z typov artritídy, ktorá sa môže vyskytnúť u starších ľudí. Konzumácia mlieka je však dobrá na prevenciu artrózy u starších ľudí. Ako by to mohlo byť? Podľa Arthritis Foundation má vysoký obsah vápnika, vitamínu D a bielkovín v mlieku potenciál znížiť riziko tohto stavu.

Je to preto, že vápnik v mlieku môže spomaliť progresiu osteoartritídy tým, že chráni kosti, ktoré podporujú kĺby. Napriek tomu, dobré výhody na prevenciu artritídy možno nájsť iba vtedy, keď konzumujete mlieko.

Medzitým podobný účinok nezaznamenáte pri konzumácii mliečnych výrobkov, ako sú syry, jogurty a iné výrobky. Odborníci preto ako jednu z prevencií artrózy odporúčajú starším ľuďom mlieko pre zdravie ich kĺbov.

4. Udržujte svalovú hmotu

Proteín je jednou z dôležitých živín pre starších ľudí, najmä pri chudnutí, vážne chorých alebo pri liečbe v nemocnici. V tom čase telo, ktoré prechádza procesom starnutia, produkuje menej bielkovín ako zvyčajne.

Problém je v tom, že telo potrebuje bielkoviny na udržanie svalovej hmoty a sily, zdravia kostí a rôznych ďalších funkcií ľudského pohybového systému. No mlieko je nápoj, ktorý obsahuje veľa bielkovín. Preto je to jeden z dobrých nápojov pre starších ľudí.

Starší ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mlieko, si môžu udržať hladinu bielkovín vo svojom tele. Avšak nielen to, starší ľudia musia stále cvičiť a vykonávať iné pohybové aktivity, aby bolo telo staršieho človeka celkovo zdravé a fit.

Koľko by mali starší ľudia piť mlieka?

V skutočnosti neexistujú žiadne špeciálne ustanovenia týkajúce sa množstva mlieka, ktoré môžu starší ľudia skonzumovať za deň. Okrem toho, nutričný obsah nachádzajúci sa v mlieku, ako je vápnik, vitamín D, draslík a bielkoviny, možno v skutočnosti získať z rôznych iných potravinových zdrojov.

To znamená, že mlieko nie je povinný nápoj, ale alternatíva, ktorá pomáha uspokojovať nutričné ​​potreby starších ľudí. Ak rodičom mlieko nechutí, sestričky alebo iní členovia rodiny ich nemusia do konzumácie nápoja nútiť.

Stále existuje veľa iných jedál a nápojov, ktoré môžu rodičia konzumovať, aby uspokojili telesnú potrebu vápnika, vitamínu D, bielkovín a draslíka, ak nemajú radi pitie mlieka. Túto živinu má napríklad väčšina živočíšnych potravín. V skutočnosti zelená zelenina, ako je brokolica, kel a špenát, má vysoký obsah draslíka.

Pozor na výber príjmu mlieka u starších ľudí

Aj keď je mlieko dobrým zdrojom výživy pre starších ľudí, tento nápoj nemôže byť bezstarostne alebo pokiaľ ho budete podávať starším ľuďom. Dôvodom je obsah cukru a tuku, ktorý je zvyčajne vysoký v mlieku. Ak starší ľudia konzumujú príliš veľa cukru, hladina cukru v krvi v tele starších ľudí sa môže zvýšiť.

V skutočnosti u starších ľudí, ktorí majú cukrovku, odborníci neodporúčajú konzumovať mlieko s vysokým obsahom cukru. Okrem toho niektoré druhy mlieka, ktoré obsahujú tuk, tiež nie sú dobré pre zdravie srdca a krvný tlak u starších ľudí.

Ak teda chcú starší ľudia konzumovať mlieko, je lepšie zvoliť si druh mlieka s nízkym obsahom cukru a nízkym obsahom tuku. Okrem toho v súčasnosti existuje veľa druhov mlieka, ktoré sú špeciálne určené na určité zdravotné stavy u starších ľudí. Napríklad mlieko na prevenciu osteoporózy alebo mlieko pre ľudí s cukrovkou.

Aj tak je lepšie, ak sa o najvhodnejšom užívaní mlieka najskôr porozprávate so svojím lekárom. Nie všetci starší ľudia môžu tento nápoj konzumovať kvôli určitým zdravotným problémom. Diskusia s odborníkom na výživu vám môže pomôcť ľahšie zistiť vašu dennú potrebu mlieka.