Hydrochlorotiazid: Funkcie, výhody, dávkovanie atď. •

Aký liek je hydrochlorotiazid?

Na čo je hydrochlorotiazid?

Hydrochlorotiazid je liek s funkciou liečby vysokého krvného tlaku. Zníženie vysokého krvného tlaku môže zabrániť mŕtvici, infarktu a problémom s obličkami. Hydrochlorotiazid je „vodná tabletka“ (diuretikum), ktorá môže spôsobiť zvýšené vylučovanie moču. To pomôže vášmu telu odstrániť prebytočnú soľ a vodu z tela.

Tento liek tiež znižuje prebytočnú tekutinu z tela (edém) spôsobený stavmi, ako je srdcové zlyhanie, ochorenie pečene alebo ochorenie obličiek. Môže tiež znížiť príznaky, ako je dýchavičnosť alebo opuchy členkov alebo chodidiel.

Dávkovanie hydrochlorotiazidu a vedľajšie účinky hydrochlorotiazidu budú vysvetlené nižšie.

Ako používate hydrochlorotiazid?

Pred začatím liečby postupujte podľa pokynov svojho lekára alebo lekárnika. Ak máte akékoľvek otázky, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika.

Užívajte tento liek podľa pokynov svojho lekára, zvyčajne raz denne ráno s jedlom alebo bez jedla. Je lepšie vyhnúť sa užívaniu tohto lieku najmenej 4 hodiny pred spaním, aby ste zabránili nočnému budeniu na močenie.

Dávkovanie závisí od zdravotného stavu a odpovede na liečbu. Užívajte tento liek pravidelne, aby ste dosiahli maximálny úžitok. Aby ste si to zapamätali, užívajte tento liek každý deň v rovnakom čase. Je dôležité pokračovať v užívaní tohto lieku, aj keď sa budete cítiť lepšie. Väčšina ľudí s vysokým krvným tlakom sa necíti chorá.

Cholestyramín a kolestipol môžu znížiť absorpciu hydrochlorotiazidu. Ak užívate niektorý z týchto liekov, užite tento liek najmenej 4 hodiny pred alebo po užití hydrochlorotiazidu.

Povedzte svojmu lekárovi, ak sa váš stav nezlepší alebo sa zhorší (napríklad sa vám zvýši krvný tlak).

Ako sa hydrochlorotiazid uchováva?

Tento liek je najlepšie skladovať pri izbovej teplote, mimo priameho svetla a vlhkých miest. Neskladujte v kúpeľni. Nezmrazujte. Iné značky tohto lieku môžu mať odlišné pravidlá skladovania. Venujte pozornosť pokynom na uchovávanie na obale produktu alebo sa obráťte na svojho lekárnika. Všetky lieky uchovávajte mimo dosahu detí a domácich zvierat.

Nesplachujte lieky do záchoda alebo do odtoku, pokiaľ k tomu nedostanete pokyn. Zlikvidujte tento produkt, keď vyprší jeho platnosť alebo keď už nie je potrebný. Poraďte sa so svojím lekárnikom alebo miestnou spoločnosťou na likvidáciu odpadu o tom, ako bezpečne zlikvidovať váš produkt.